Pojdi na glavno vsebino

Sočutno srce

Kako biti sočuten do ljudi, ki v odnos pristopajo na nezdrav način? Kako biti sočuten na način, da je sočutje moč in ne naivnost?

Sočutno srce

Ko se v svetu srečujemo z ljudmi, ki želijo svoje napetosti, frustracije, nezadovoljstvo direktno in indirektno prelagati na nas, je pomembno, da ohranimo sočutno srce. 

To ne pomeni, da dovolimo, da hodijo po nas, temveč da ohranjamo ljubeče srce. Kajti zavedati se moramo, da človek, ki k človeku pristopi na nezdrav, nespoštljiv način, ima svoj notranji svet še tisočkrat bolj neprijazen in neugoden za življenje. 

Zato ohranimo sočutno srce in hkrati zdravo, jasno in spodbudno komunikacijo z naše strani. Ohranimo notranji mir in se na način, ki je milosten, jasno postavimo za višje vrednote življenja. Če je potrebno, stopimo korak ali dva stran. Iz ljubezni.

Z izbranimi besedami in energijo, ki jo oddajamo, lahko mehčamo srce osebe na drugi strani, če že to ne pa vsaj posadimo seme razumevanja, da se ogenj razdejanja, ki v njih gori ne razplamti dalje. 

Dobro je vedeti, da ljudje, ki grdo ravnajo z drugimi ljudmi, v sebi nosijo ogromno bolečine. Hkrati, ko na nezdrav način komunicirajo z nami, lahko na svoja ramena energijsko prevzemajo tudi naše tegobe.

Seveda to ni opravičilo za njihova dejanja in izbiro besed, je pa nekaj kar je dobro imeti na umu. Zato da ob njih ne zatrdi tudi naše srce, temveč da se dodatno mehča in kristalno jasno lesketa.

Marsikdo bo ta lesk težko sprejel in bo zato s kremplji bolečine udrihal še bolj. A če v siju ljubezni ne popustimo, tudi ko je pritisk teme močan, se bo v prah počasi razblinilo tisto, kar človek kot gnev nosi iz dneva v dan od kdo ve kdaj.

Milost in sočutje topi še tako trda srca. Morda ne na prvo žogo, a nekje globoko se tudi njihova duša spomni na neskončen ocean vsega, kar je.

Bodimo sočutni, a hkrati ne dovolimo, da hodijo po nas. Pomagajmo z milostnim srcem, a hkrati držimo jasne meje. Ne postavljajmo se nad ali pod človeka, temveč stojmo stabilno v svojem centru, s katerim omogočimo, da skozi nas teče modra sila Življenja. 

Ta sila nam bo omogočila, da v teh čudnih temnih situacijah z razjarjenimi in predvsem ranjenimi ljudmi, uspemo najti pot ljubezni in držati prostor rasti. Dala nam bo moč, glas, navodila in jasnost, da s svojimi izbirami besed in dejanji, postanemo sejalci miru. Včasih tudi tako, da se "samo" umaknemo.

Naj bodo naša srca tako čista, da bodo zmogla videti druga srca. Naj bo naš um tako jasen, da bo uspel videti luč v temnih (n)očeh. Naj bo naše zaupanje v življenje tako globoko zasidrano, da bomo lahko slišali šepet, tudi če okoli nas grmi najglasnejši grom.

Povej naprej:

Preberi še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...