Pojdi na glavno vsebino

O jasnih in zdravih mejah

Zakaj bi jih vzpostavljali in kako? Kaj dobrega lahko prinesejo nam in drugim?

O jasnih in zdravih mejah

Lastne meje so pomembne. Ne zato, da se zapremo pred drugimi, temveč zato, da vemo kdo smo mi in kdo so drugi, da vemo kaj je naše in kaj od drugih. Pomembne so zato, da smo v odnosih lahko jasni in da v svojem življenju lahko delujemo usklajeno. 

Brez zdravih mej, naše energijsko polje vsrkava vse po vrsti, brez našega vedenja. To so lahko čustva drugih, ki se zdijo naša, misli in želje drugih, ki jih nato mi uresničujemo pa ne vemo točno zakaj, energije, ki rušijo naše ravnovesje in zagrinjajo našo resnico pa tega sploh ne vemo. 

Brez zdravih mej, se naše življenje, um, telo, srce polnijo s šaro in balastom, naša energija pa odteka tja, kamor želijo drugi. Brez zdravih mej smo prost izvir za projekte drugih, za načrte medijev, za nakupe brez krčmarja,...za žejne vseh vrst, za lačne vseh sort. Na ta način živimo življenje, ki ni naše, izgubljamo energijo in nosimo polno prežvečenega gnoja, ki nam krivi hrbet in megli pogled.

Če so meje zdrave, ne pomeni, da se odrežemo od vsega in da ne zaznavamo čustev, misli, energij drugih in sveta. Pomeni, da s temi informacijami razpolagamo, so nam na voljo, medtem ko naše jedro ostaja jasno in stabilno, naše delovanje pa usklajeno in zavestno. Kar zaznavamo postanejo informacije, zgodbe na katere nismo navezani in niso motor našega čolna.

Zdravo postavljene meje nam in drugim dajejo možnost, da prevzemo/ jo odgovornost za svoje občutke, misli, dejanja, življenje. Tako ne nosimo bremen, ki niso naša in ne bijemo bitk, ki niso naše. Ne izgubljamo se v zapletenem klobčiču tisočih niti in vozlov in ne igramo igre "nihče ne ve čigava je nit in čigav vozel". Ne zapletamo se v obsojanja, iskanja krivca, obtoževanje in podajanje žogice.

Jasne meje omogočajo jasno komunikacijo, z jasno komunikacijo pa se vzpostavljajo jasni odnosi. Jasnost v odnosih omogoča, da je slišano kar izrazimo, da je uresničeno kar potrebujemo, da je naš ja - ja in ne - ne. S tem ne prihaja do nepotrebnih šumov v komunikaciji, ni potrebno brati med vrsticami in se spraševati, če smo prav razbrali. 

Vse zapisano omogoča, da se v sebi počutimo varno in stabilno. Ko vemo kaj je naše in s čim razpolagamo, lažje gradimo, kar je usklajeno z nami. Ko vemo kaj in kakšna je naša zemlja, vemo tudi kaj in kako želimo vanjo saditi, kaj in kako gojiti. Meje, ki so zdrave in jasne, omogočajo posamezniku, da se razvija v skladu s svojo naravo in potjo. Da lažje zazna kdo je, kam gre in kaj mu govori Življenje.

Zdrave in jasne meje postavljamo tako da:

1. opazujemo sebe, svoje počutje in rezultate različnih delovanj v različnih odnosih - tudi do sebe. Opazimo kaj deluje in kaj ne, kje smo mirni in kje ne, kje se polnimo in kje praznimo.

2. v svojo vsakodnevno rutino vnesemo prakse, ki celijo naše energijsko polje in ga polnijo - in od njih ne odstopamo. 

3. iskreno in ponižno prisluhnemo svoji notranjosti, tisti skriti najbolj globoko, ki je povezana z našo najvišjo resnico. In ji sledimo, kljub dvomom in pomislekom. 

4. na poti objamemo vse svoje dele, ki s(m)o jih ranili in se z njimi na novo spoznamo, jih negujemo in jih spoštujemo. 

5. v situacijah, kjer uspemo prepoznati svojo mejo, te meje ne prestopimo in ne dovolimo, da jo prestopijo drugi. 

6. se dan za dnem urimo, smo potrpežljivi s seboj, ko nam ne uspe in hvaležno proslavljamo ko nam gre.

7. s potrpežljivostjo počasi gradimo zaupanje do sebe in tistega višjega, ki nas vztrajno usmerja domov.

Pomembno je, da:

1. Prepoznamo kje, s kom in na kakšen način prestopamo meje. 
Lahko so povsem "nedolžne" vsakodnevne aktivnosti, npr. jemo ko nismo lačni, si prenatrpamo urnik, govorimo v nedogled, gremo prepozno spat,...

2. Raziščemo in prepoznamo kaj so vzgibi, ki nas potisnejo čez lastne meje. Kaj so navade, vzorci, po katerih delujemo in nam škodijo. 
Npr. Če delam, sem vreden, zato delam več kot je potrebno. Če sem fit, sem opažen, zato športam, četudi mi ni do tega. Če poslušam težave drugih, sem dober prijatelj, zato poslušam tudi ko sem že izčrpan. 

3. Se odpremo za napotke življenja, ki nas usmerjajo do ljudi, krajev, literatur, glasbe,... ki nam pomagajo nezavedno ozavestiti in spustiti navezanost na določene vzorce, načine delovanja, čustvovanja in pristopa k življenju.

Takrat ko so nam samim jasne naše meje in se naše energijsko polje napolni z nami, je veliko lažje delovati usklajeno. Takrat se zunanji svet na nas odziva drugače in mi se drugače odzivamo na zunanje dražljaje.

Želim vam, da so vaše meje jasne in zdrave, vaše življenje pa usklajeno z vašo dušo. Če potrebujete podporo, toplo priporočam terapijo obraza

Patricija

Povej naprej:

Preberi še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...