Pojdi na glavno vsebino

Spoštovanje poti drugih ljudi

Spoštovanje poti drugih ljudi, je pomembna vrlina. Včasih se nam lahko zdi, da vidimo več ali dlje od nekoga drugega, morda je to celo res, a ni na nas, da sodimo kako drugi ubirajo svojo pot.

Spoštovanje poti drugih ljudi

Kdo ve, morda morajo narediti ovinek, ker bo tam bogastvo, ki ga potrebujejo za nadaljevanje poti. Morda potrebujejo počasnejši ritem, kot smo ga potrebovali mi in to ne pomeni, da je slabši ali boljši. Morda se učijo drugačnih stvari, kot smo se jih učili mi, morda potrebujejo drugačen prijem življenja, kot smo ga potrebovali mi.

Morda mi trenutno vidimo dlje, ker je našim očem, srcu in zavesti, dano videti dlje, in če je temu res tako in ni to le naša percepcija, potem smo odgovorni, da s spoštovanjem in veliko mero ljubezni, podpiramo drugo osebo. Na način, kot ga oseba potrebuje in ne na način, kot je deloval za nas, da smo prišli do širine pogleda, kot ga imamo sedaj.

V zmožnosti spoštovanja poti drugega, se kažejo naša resnična moč, modrost in zrelost. Če ne smo le še nekdo, ki pametuje tam, kjer se pametovanja ne potrebuje in s tem lahko posameznika celo zaviramo in spravljamo v stisko.

Naš način delovanja in pristop k raziskovanju ter učenju življenjskih modrosti, ni najboljši za vse, ker mi nismo drugi ljudje in ne živimo njihovih življenj. Že res, da lahko pristopimo v podporo, podamo svoj pogled in predloge, če se nas za to prosi, a ni na nas, da sodimo kaj je za nekoga dobro, boljše, prav.

Seveda nas življenje vabi, da medtem ko veslamo dalje v zavestnejše in zadovolnejše življenje, kažemo smer tudi drugim. A dobro se je spomniti na to, da ne veslamo vsi enako hitro, da nimamo vsi enakih čolnov, da nimamo vsi enakih vesel, da je nekatere morda strah vode, da se nekaterim mi zdimo nori, ker veslamo kot veslamo in predvsem, da lahko smer kažemo le tistim, ki to smer želijo videti.

Spoštovanje svobodne volje drugih ljudi, je nekaj, kar prinaša več sadov, kot silno prepričevanje. Prav tako se nekoga lažje usmeri, če poleg tega, da ta nekdo želi biti usmerjen, vidi naše delovanje v praksi, skozi katero lahko najde navdih za svoje veslanje in potovanje.

S spoštovanjem in sprejemanjem poti nekoga drugega, dajemo prostor za rast kot se mora zgoditi za drugo osebo, čeprav je morda nam nelogična, se našemu kritičnemu pogledu zdi slabša ali težja. Ni naša in nismo mi tisti, ki odločamo o tem, kako se bo odvila.

Lahko pa smo navijači in podporniki, ki spoštujejo in smo tudi spoštovanja vredni. Kajti le podpora, za katero se prosi, je podpora, ki je dobrodošla in sprejeta. Kajti le podpora, ki je dana kot brezpogojna podpora, taka, ki podpira in ni vezana na rezultat in odvijanje dogodkov, je podpora v pravem pomenu besede.

Spoštovanje poti drugih ljudi, zahteva ogromno kapaciteto sprejemanja drugih ljudi in sprejemanje njihove življenjske poti, ki je povsem edinstvena in neponovljiva. Ko uspemo spoštovati pot nekoga drugega, jasno pokaže tudi na to koliko uspemo spoštovati svojo lastno pot. Kajti le toliko, kot imamo spoštovanja, sprejemanja, podpore in ljubezni zase, v tolikšni kapaciteti bomo uspeli to nuditi tudi drugim.

Čin čin na spoštovanje, na tvoje, moje, naše unikatno potovanje! 

Povej naprej:

Preberi še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...